preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci

 > Naslovnica
Vijesti

Glagoljica povezala Povijest, Hrvatski jezik i Informatiku

Autor: Ivana Dokuš Komarica, 18. 2. 2017.

Učenici 6. d razreda u siječnju i veljači sudjelovali su u vrlo zanimljivim i kreativnim radionicama na temu glagoljice i početaka pismenosti u Hrvata.

Svake nastavne godine šestaši na nastavi Informatike uče o izradi prezentacija u Powerpointu, a kako učitelj Velimir Iveković ne voli da se iz godine u godinu ponavljaju iste teme, ovoga se puta odlučio za vrlo zanimljivu korelaciju. Učenici 6. d razreda na nastavi Hrvatskog jezika, zajedno s učiteljicom Martinom Iveković, odabrali su teme iz povijesti hrvatskog književnog jezika, točnije, odlučili su se pozabaviti početcima hrvatske pismenosti.                                                      

Marljivi šestaši „bacili su se“ u istraživanje i na nastavi Informatike pripremili prezentacije koje su kasnije predstavili učiteljicama Hrvatskog jezika Martini Iveković te učiteljici Povijesti, Vedrani Rađi. Kako su prezentacije bile izuzetno uspješne, učiteljica Vedrana Rađa odlučila je ugostiti malene predavače i u paralelnom razredu  B smjene, 6. e kojem je tematika bila itekako poznata jer sve su to već naučili i na satima Povijesti. Ovo je još jedan primjer vrlo lijepe suradnje među predmetnim učiteljima i dokaz da učenici najbolje uče jedni od drugih (potaknuti ovim predavanjima vršnjaka, učenici 6. e razreda i sami su počeli izrađivati slične prezentacije).       

                                                                 

Tako su nas u srednji vijek na našem prostoru izlaganjem na temu „Slavenska mitologija“ uvele Nika Prelec i Sofija Krnjak. Zatim su uvod u početke hrvatske pismenosti s prezentacijom „Važnost Trpimirovog i Branimirovog natpisa“ odradile Jana Bubnjar i Barbara Pelin, a u priču o glagoljici uveo nas je Mihael Matoić ispričavši o životu i djelu Konstantina i Metoda. O samoj glagoljici, njezinim obilježjima i najpoznatijim glagoljičkim spomenicima govorile su Maja Rakamarić i Tea Davosir, a „dragi kamen hrvatske književnosti“, Baščansku ploču, predstavili su Viktor Koren i Andrej Pavić. Dominik Dijaneš i Robert Gudec ukazali su na važnost kralja Zvonimira u hrvatskoj književnosti, a Matko Jajčanin i Luka Canaj proveli su nas kroz Aleju glagoljaša. Matej Pavić je na samome kraju ispričao priču o početcima tiskarstva s naglaskom na Misal po zakonu rimskoga dvora, naš Prvotisak, kao uvod u sljedeće događanje – kviz o početcima hrvatske pismenosti u kojemu će učenici 6. d razreda sudjelovati 22. veljače,  Misalu za rođendan. Od takvog kviza na kojemu će biti sumirana dosad stečena znanja iz Hrvatskog jezika i Povijesti, zaista nema ljepšeg rođendanskog poklona.

 

 

 

 

 

Tekst: Lucija Peremin, 6. d

Fotografije: Vedrana Rađa, prof.
                 Martina Iveković, prof.
Tražilica
Korisni linkovi
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci / F.Račkog 3, HR-48260 Križevci / www.os-ljmodeca-kc.skole.hr / ured@os-ljmodeca-kc.skole.hr
preskoči na navigaciju